45 år, skäggig och omyndigförklarad.

Med en ny, fet prilla under läppen och med mitt bästa humör äntrar jag butiken. Det är spännande. Samma pirr i magen som när ett barn går in i en leksaksaffär. Några minuter senare står jag utanför igen. Chockad, förnedrad och i princip utslängd.

Vi är i Göteborg för att gå på Guns N’ Roses konsert. En julklapp till oss alla tre. Musik, mat och hotell. En riktig kvalitetshelg med kidsen alltså. Några timmar måste slås ihjäl innan Guns äntrar scenen så vi spatserar runt lite i Göteborg.

Brobergs Tobak. En institution i Göteborg. Det var där jag köpte Gold River i de tidiga tonåren. Med svidande tandkött och rinnande saliv som smakade russin tog jag mina första steg in i vuxenvärlden. Nu, drygt 30 år senare, var det så dags att visa mina två söner var det hela började. Pipor, pennor och pluntor. Ingen snus. Det slutade de med för många år sedan. Okej? En tobaksaffär som inte säljer snus alltså. Vi får tips av den unga fröken i kassan om Swedish Match. Den stora snustillverkaren har en butik på Kungsportsplatsen. Glada i hågen letar vi oss dit. Där ligger den. Snusets pärleport!

Det är en mycket stilig butik. Rent och snyggt. Personalen hälsar oss välkomna och undrar om de kan hjälpa till. Vi kallpratar lite och en av de tre biträdena visar oss den enorma inglasade snuskylen. Där finns sorter som inte kommer ut till andra butiker. “Veckans blandning”, portionssnus med smak av hallon & lakrits och mycket mer. Jag bestämmer mig för att köpa just dessa två. Min äldsta son (20år) hakar på och tar också två dosor.

Väl framme vid kassan frågar tjejen efter legitimation.

På oss alla tre! WUUT!

Min yngsta son (17år) säger att han inte snusar och ska således inte ha något men det hjälper inte.

Jag ber min yngre son att gå ut så att vi kan genomföra köpet men personalen är fast i sitt beslut. På frågan om vi går ut alla tre och gör om det hela och lämnar gossen utanför möts vi av nekande blickar. De tisslar lite sinsemellan men kommer fram till att 17åringen inte var inne i kylen men hade pratat. Alltså får vi inte köpa snus.

Jag är i chock. “Tänk om grabben bara kunde ha hållit käft i fem minuter.” tänker jag.

Där står vi med oförrättat ärende. En skäggig 45åring, en myndig 20åring som lagligt får supa skallen av sig på av staten tillhandahållet brännvin och en gänglig 17åring som inte har vett på att knipa käft.

Vi går ut i den göteborgska sommarvärmen med gapande munnar och frågande blickar. Sakta vandrar vi uppåt Avenyn och samlar våra tankar om det vi precis har varit med om.

Märkligt.

image

Ett svar på ”45 år, skäggig och omyndigförklarad.”

 1. Haha ni har det verkligen inte lätt 🙂
  Och samtidigt låter det lite typiskt krångel Sverige..
  Då får man alltså inte ha med sig barn eller tonåringar om man vill köpa snus cigaretter eller alkohol.. bra att veta 🙂
  Hoppas i alla fa ll att Guns N’ Roses var bra..
  Ha det så gott i värmen..
  Nicki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.