Post PC-eran är redan här!

Tanken på att klara alla mina digitala uppgifter med endast en smartphone har länge legat och gnagt i en mörk vrå i huvudet. Tillsammans med vissa intressen som kräver lite mer hårdvara och att nästan vara sjukligt prylgalen har gjort att få ljusglimtar har kastats in i den där mörka vrån.

Men nu börjar det att hända grejer. Jakten på prylar har bytts ut till en strävan efter enkelhet. Att endast ha en bra pryl som klarar biffen istället för många, halvdana apparater är numera mitt mål. Kvalitet före kvantitet.

Jag brukar ha min sambo Maria som referens när det kommer till användning av telefonen. Hon får representera en helt vanlig användare. Jag tror att hon sällar sig till en stor skara med ungefär liknande beteende. Hon använder ingen dator alls. Hon lever sitt digitala liv genom telefonen. Bankärenden, film, surfa, musik och interagera med vänner och bekanta. Dessa användare lever redan en såkallad post PC-era. Ett digitalt liv utan dator.

Behöver jag en dator?

Nej, faktiskt inte. Jag äger faktiskt ingen renodlad dator. Jag har en Chromebook och den har ju sina begränsningar. Jag ser inte riktigt den som en dator eftersom den jobbar mest mot molnlagring och  den är väldigt begränsad när det kommer till att installera programvara.

image

Således kan jag också klara biffen utan dator.
Min telefon har 128Gb lokal lagring. Det räcker och blir över. Skulle det mot förmodan börja bli fullt så är det enkelt att föra över filer, antingen till någon molnlagring eller till en extern hårddisk. Det är bara att plugga in via usb-c porten.

Jag börjar förlika mig med tanken på ett liv utan dator. Varför ska jag ha en maskin ståendes som jag inte använder?
För er spelnördar är det ju en helt annan femma.

Jag tror att jag på väg att införa ytterligare lite mer enkelhet i mitt liv. Jag är på rätt väg.

Mvh Ade.

4 svar på ”Post PC-eran är redan här!”

  1. Intressant att se allas olika åsikter tycker jag 🙋.. Jag har en stor fast dator 💻 ett måste för mig.. Med den sköter jag min blogg till 100% och där har jag alla mina hundra-tals foton innan jag flyttar över dom till en extern hårddisk och på cd 💽.. Har en pekdator / padda som jag kan uppdatera min Facebook och G+ det jag använder minst är mobilen den leker jag med i soffan men den används mest ute fota lite med mera.. Så min viktigaste maskin den stora fasta datorn
    Tack för kommentaren hos mig behöver bara godkänna någon första gången.. Ha en trevlig kväll.

  2. Jag förstår dig. På helger eller när man annars är ledig så brukar jag numera sen rätt lång tid tillbaka knappt sitta vid datorn alls och så räcker mobilen till allt. Dock så måste jag ha en stationär dator och gärna en laptop när jag är på resande fot. Mobilen är just nu också väldigt buggig, men den gör generellt vad den ska. Att skriva på den är ibland ett rent helvete, men det går upp och ner där också.

  3. Personligen så skulle jag inte kunna klara mig med bara en telefon eller platta. Att inte kunna använda någon form av pekdon i ett kalkylblad klarar jag bara inte av. Inte med hur programmen ser ut idag i alla fall. Med detta sagt så skulle jag nog säga att jag börjar bli lite sugen på en linuxdist igen med en Tiling Window Manager så att man slipper använda musen när man inte behöver den. Att inte ha tillgång till veken tangentbord eller mus går helt bort för mig. Skulle gott kunna klara mig med en Nokia 3210 om det inte vore för bank id. Hon här hemma är lite rädd för datorn och lever med i sin mobil.

    1. Jag förstår dig Mike. Det fina med med min telefon är Desktop mode. Jag ansluter en usb-c hub till telefonen och via hubben kopplar jag skärm (hdmi), tangentbord (usb) och sist men inte minst musen via blåtand. Det blir som en stationär chromebook. Telefonen fungerar som vanligt vid sidan av.
      Det är en lösning som jag gillar skarpt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.